Protest #5 za bezopasan vazduh 13. novembra: Narod protiv trovača

Eko straža je saopštila da je ovo četvrta zima kako se borimo protiv gorućeg problema aerozagađenja u Srbiji
protest

Preuzeto: balkangreenenergynews

Eko straža, neformalna grupa građana za zaštitu životne sredine, pozvala je građane Srbije na peti protest za bezopasan vazduh pod naslovom „Narod protiv trovača“ koji će se održati u nedelju, 13. novembra, na Andrićevom vencu u Beogradu gde se nalazi i Predsedništvo Srbije.

Srbija poslednjih dana sa početkom grejne sezone doživljava prvi višednevni talas jake zagađenosti vazduha od letnjih meseci, pa je poražavajuć podatak da najmanje 75 odsto građana udiše zagađen ili jako zagađen vazduh PM česticama.

Eko straža je saopštila da je ovo četvrta zima kako se borimo protiv gorućeg problema aerozagađenja u Srbiji. Za tri godine dramatično se, kako kažu, promenila svest u vezi sa ovim problemom, čak je i RTS počeo dnevno da obaveštava građane o problemu i posledicama, a vrtići sada štite najmlađu decu i organizuju aktivnosti u skladu sa kvalitetom vazduha.

Simišić: Radikalizovaćemo protest ako bude bilo potrebno

„Međutim, što se tiče samog zagađenja izleda da je ovo najgora zima do sada. Moramo da pokrenemo donosioce odluka da odmah krenu da rešavaju problem. Oni jedino reaguju na pritisak javnosti i jedino se plaše mase na ulici. Iz tog razloga dođite u što većem broju!“, saopštila je Eko straža.

Bojan Simišić, predstavnik Eko straže, izjavio je za FoNet da imaju samo jedan zahtev: da se prestane sa trovanjem ljudi zagađenim vazduhom. On je istakao da će, ako bude bilo potrebno, radikalizovati protest, ali ne ispred zgrade na Andrićevom vencu, već ispred zgrade tužilaštva.

Eko straža je navela da se zagađenje vidi golim okom, miriše, štipa za oči, ostavlja privremene i trajne posledice, beleži se svim mogućim senzorima, a i vidi se iz satelita. Ponesite pištaljke, bubnjeve, transparente, gas maske, babu, dedu, komšiju, rođake…!, poručuje Eko straža.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin