Raspisan tender za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beloj Palanci

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za izradu projektno tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beloj Palanci.
otpadne vode

Preuzeto sa sajta biznis.rs

Rok za prijavu na tender je 23. januar 2024. godine.

Vrednost radova nije navedena, a kako piše u tenderskoj dokumentaciji projekat će biti finansiran od kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Reč je o odobrenim sredstvima za program „Postrojenja za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda“.

Korisnik budućeg postrojenja biće opština Bela Palanka, odnosno JKP Komnis Bela Palanka. Predviđena lokacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nalazi se na levoj obali reke Nišave, piše eKapija.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beloj Palanci je inače započeta 1987. godine i planirano je da postrojenje bude izvedeno u dve faze. Do 1991. godine izgrađeni su komandna zgrada, prihvatna komora, taložnik, hlorna stanica sa kontaktnim tankom, podstanica i merač protoka.

Pumpna stanica je u funkciji osam sati dnevno i prepumpava otpadnu vodu direktno u Nišavu. U drugom delu dana otvara se ventil na glavnom kolektoru, 700 metara uzvodno, i otpadna voda ispušta direktno u Nišavu.

Postrojenje nema upotrebnu dozvolu, objekti nemaju funkcionalnu vrednost i tokom izgradnje budućeg postrojenja ovi objekti će biti uklonjeni.

“Predloženim idejnim rešenjem nije predviđena rekonstrukcija postojećih objekata, uglavnom iz razloga što se teren mora izdignuti radi zaštite od poplava. Ukoliko izvođač nađe neku namenu postojećih objekata, može predložiti rekonstrukciju kroz projektnu dokumentaciju. Objekti koji se predlažu za rekonstrukciju moraju biti deo projektne dokumentacije jer moraju biti legalizovani da bi se dobila upotrebna dozvola”, piše u dokumentaciji.

Foto: frimufilms on Freepik

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin