Razmena iskustva sa Nemačkom u oblasti zelene tranzicije

Cilj posete je da predstavnici srpske delegacije čuju iskustva i primere dobre prakse od predstavnika države Brandenburg i kompanije LEAG, koja je u procesu energetske tranzicije sa upotrebe uglja kao energenta na obnovljive izvore.
zelena tranzicija

Srpska delegacija u poseti istočnonemačkom regionu Lužica

Predstavnici projekta Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Nemačka razvojna banka KfW, zajedno sa predstavnicima Ambasade SR Nemačke u Beogradu, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i srpskom delegacijom posetili su ove nedelje istočnonemački region Lužica kako bi se sastali sa visokim predstavnicima Državnog kancelara države  Brandenburg, Investicione banke države Brandenburg i ekonomskog regiona Lužica u gradu Kotbus. Srpsku delegaciju tokom ove jednodnevne studijske posete činili su istaknuti predstavnici iz Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike,  Uprave za javni dug i Ministarstva finansija Rebublike Srbije.

Cilj posete je da predstavnici srpske delegacije čuju iskustva i primere dobre prakse od predstavnika države Brandenburg i kompanije LEAG, koja je u procesu energetske tranzicije sa upotrebe uglja kao energenta na obnovljive izvore. Cilj SR Nemačke je da postepeno izbaci ugalj do 2038. godine, ili možda čak do kraja decenije, a Lužica se smatra najvećim nemačkim čvorištem za obnovljive izvore energije. Kompanija LEAG namerava da instalira solarne i vetroelektrane na lokacijama svojih eksploatacija uglja, a najavljuju i da će uspostaviti najveće čvorište obnovljive energije u Nemačkoj do 2030. godine u svom matičnom regionu Lužica.

Gospodin Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade SR Nemačke u Beogradu, izjavio je da je sveobuhvatni cilj Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva da pruži značajnu podršku ka dekarbonizaciji, povećanju obnovljivih izvora energije i ispunjavanju međunarodnih sporazuma.

„Stoga je srpsko-nemačka delegacija bila u studijskoj poseti Lužicu, jednom od centralnih rudarskih regiona za ugalj u Nemačkoj, jer je bilo izuzetno dragoceno čuti iskustva od njihovih zvaničnika o izazovima i mogućnostima koje se odnose na aktivnosti zelene tranzicije“, poručio je Šiling.

Prilikom posete predstavnica Nemačke razvojne saradnje i deo tima Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva gospođa Daniela Kostadinova istakla je da je Nemačka jedan od vodećih donatora u energetskom sektoru u Srbiji, pa je kroz pojačanu političku percepciju klimatskog partnerstva, cilj takođe da Srbija napreduje i postane lider klimatske politike u regionu.

„Studijska poseta Lužicu veoma je značajna, naročito u ovom trenutku, budući da se Srbija obavezala za sprovođenje zelene ekonomije. Iskustva koja su predočena odnose se, između ostalog, na rekultivaciju terena posle rudarstva, kao i potencijale za širenje obnovljivih izvora energije. Jasno je da predstoje veliki izazovi i teške odluke, pa su zato ovakve posete dragocena prilika da se sazna nešto više o samom procesu, o glavnim preprekama, kao i o primenjenim rešenjima”, zaključila je Kostadinova.

Boris Milanović, predstavnik Ministarstva za evropske integracije, kaže da je poseta Lužicu našim predstavnicima omogućila direktan uvid u prakse izrade i implementacije velikih programa razvoja na lokalnom nivou, što je tema od presudnog značaja za potrebe Republike Srbije u predstojećim godinama.

„Sastanak sa predstavnicima regiona Lužica poslužio je kao dobra prilika da čujemo koje praktične probleme institucije zemalja članica imaju tokom rada sa programima i instrumentima EU, ali i, što je najvažnije, koja rešenja primenjuju da bi prevazišli administrativne prepreke”, dodao je Milanović.

O projektu

Cilj projekta Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva jeste da pruži podršku Srbiji u formulisanju i sprovođenju klimatske politike u skladu sa ciljevima međunarodnih klimatskih sporazuma, kao i obavezama preuzetim u procesu pristupanja EU, jasnom upućivanju na Zelenu agendu i Nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije. Osim dekarbonizacije i obnovljivih izvora energije, ključne teme i projektne aktivnosti uključuju i transformaciju privrede, zelenu ekonomiju i cirkularnu ekonomiju.

Projekat Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Nemačka razvojna banka KfW, zasniva se na Zajedničkoj deklaraciji o „Strateškoj saradnji na klimatskim akcijama“, koja je potpisana tokom prošlogodišnjih međuvladinih pregovora o saradnji između Srbije i Nemačke.

Foto: GIZ

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin