„Izlečeno“ drvo jače od čelika recikliranim materijalima

Eksperiment istraživača sa kanadskog univerziteta u Britanskoj Kolumbiji je pokazao da recikliranje drvnog otpada može dovesti do stvaranja građevinskog materijala jačeg od čelika.
Foto-ilustracija: Pixabay (stux)

Preuzeto sa energetskiportal.rs

Recikliranje drvnog otpada, uključujući i strugotinu i piljevinu, u građevinski materijal jači od čelika – tako bi se ukratko mogao opisati eksperiment istraživača sa kanadskog Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Novi proces koji razvija tim predvođen Orlandom Rohasom je potencijalno revolucionaran, smatraju stručnjaci, mada tek ostaje da se vidi kako će se odvijati u praksi.

Materijal koji su dobili iz eksperimenata nazvali su „izlečeno drvo“. Prvobitna ideja bila je da se optimizuje ponovna upotreba drveta tako što će se u upotrebu vratiti čak i delovi koji se inače ne mogu upotrebiti, poput strugotine, piljevine i slomljenih i trulih delova.

Postupak se zasniva na razdvajanju vlakna drvnog otpada. Kao rastvarač koristi se dimetilacetamid kako bi se oslobodila celulozna vlakna prisutna na ćelijskim zidovima materijala. Ona zatim formiraju nove vodonične veze što rezultira materijalom sa boljim mehaničkim osobinama ne samo od komercijalno dostupnog laminiranog drva, već i mnogih metala.

Tajna je, kako je Rohas objasnio magazinu New Scientist, u upotrebi inherentnih svojstava celuloze za stvaranje veoma snažnih vodoničnih veza. Ne samo da se ovako dobija materijal jači od čelika, nego se tretman može ponoviti nekoliko puta na istim delovima kako bi se produžio vek upotrebe.

Pitanje je da li se ovaj proces može optimizovati, ali Rohas i njegov tim nemaju dilemu, jer kako kažu, svi sistemi upotrebljeni u eksperimentu su već poznati i široko rasprostranjeni u drvnoj industriji.

Izvor: eKapija

Foto-ilustracija: Pixabay (stux)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin