Šabac bez konkurencije u svetu po zagađenosti vazduha

U Srbiji je ponovo nastupila kriza – u velikom broju gradova, zagađenost vazduha je u kategoriji opasne, pa se stanovništvu preporučuje da ne izlazi iz kuće i da ne otvara prozore.
sabac zagadjenje vazduha

Preuzeto sa sajta Balkan Green Energy News

Po kratkoročnim pokazateljima, vazduh oko državne merne stanice u Šapcu i na još nekim mestima goreg je kvaliteta nego u Daki, prestonici Bangladeša, koja je na vrhu svetske liste na aplikaciji IQAir.

Vlasti i mediji u Srbiji nisu upozorili stanovništvo, zauzeti postizbornim sporovima, već su to učinili Dejan Lekić i Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA). Od početka aktuelne grejne sezone nije bilo toliko mnogo uzbuna kao proteklih nekoliko godina, najviše zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ali trenutno je vazduh toliko zagađen da je u mnogim gradovima opasno boraviti napolju!

Poredeći podatke koje prenosi svetska aplikacija IQAir sa merenjima u Srbiji, Dejan Lekić, tvorac aplikacije xEco, ukazao je na to da se dve stanice u Zemunu i ona u Borči već danima nadmeću sa Dakom, prestonicom Bangladeša, za jednu neslavnu titulu.

Po koncentraciji najsitnije prašine tipa PM2.5 u vazduhu, gledano iz sata u sat, ova azijska metropola se drži na prvom mestu na planeti. Sarajevo je treće, a Beograd je deveti. Ali gledano po pojedinačnim punktovima, Šabac je danas daleko prestigao Daku.

Očitavanja za PM2.5 bila su danas ekstremna čak i prepodne, što je retkost, objavio je xEco vazduh.

Zagađenost vazduha ili, možda bolje, predlozi mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, u protekloj su predizbornoj kampanji prebačeni u treći plan.

U vrhu u Srbiji u prisutnosti praškastih materija u kategoriji PM2.5 u vazduhu, u ljubičastom, trenutno je još i Novi Pazar.

Foto: Ванилица / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.en

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin