Saznajte koji su business lideri učesnici ovogodišnjeg Greencajta

Koliko su kompanije zaista spremne da se integrišu u globalne trendove i da uče jedne od drugih? Kako mogu doprineti izgradnji održivog društva? Šta za nas konkretno znači nova strategija razvoja održivog turizma, te koliko je ICT industrija stvarno zelena?
greencajt festival

To su samo neka od pitanja na koja će vodeća imena hrvatskog biznisa i predstavnici turističkog sektora pokušati odgovoriti kroz nekoliko panel diskusija posvećenih upravo ovim temama.

Stručnjaci i lideri u industriji pružiće nam uvid u primere uspešnih integracija održivih rešenja u njihovim kompanijama, a poseban naglasak festival će staviti na održivi turizam, budući da je udeo prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u uverljivo najveći u Europskoj uniji.

Stoga se Greencajt otvara panelom na temu „Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?“, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, gde će se posebno istaći važnosti hrvatskog turizma kao jedne od ključnih gospodarskih grana.

No, masovni dolasci turista, posebno za vreme letnih meseci, mogu negativno uticati na sredinu, prirodna bogatstva i kulturno nasleđe s kojima smo se pozicionirali na svetskoj karti vrhunskih destinacija.

Upravo o Zelenom planu Europske unije i strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine razgovaraće učesnici Martina Bienenfeld, direktorka turističke zajednice Grada Zagreba, Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, Rudi Grula, direktor turističke zajednice Međimurske županije, Tea Pestotnik Prebeg, direktorka sektora kvaliteta i održivosti u Valamar Rivieri, te Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih nauka. Uvod u panel održaće ministarka turizma, Nikolina Brnjac.

U nastavku prvog dana festivala, na panelu Izazovi lokalno, inspiracija globalno: kako se može napraviti razlika?, istaći će se primeri održivih praksi u poslovanju, a koji pritom mogu napraviti razliku u lokalnoj zajednici. Od obnovljivih izvora energije, ravnopravnosti žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama, saradnje s lokalnim dobavljačima, do smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Primera je mnogo, no koliko su kompanije zaista spremne primeniti globalne trendove, razgovaraće Nataša Mikuš Žigman, direktorka sektora poslovne održivosti i zelene transformacije iz Podravke, Slaven Matijević, generalni direktor središnje i istočne Europe za Electrolux, te Zvjezdana Novak, menadžerka za komunikacije za celu regiju u Jysku. Osim navedenih lidera, učesnici ovog panela su i pokretači promena u društvu – Petar Pavić, osnivač inicijative Plastic free Croatia, te poznati kuvar i humanitarac Mario Mandarić.

Svedoci smo ubrzanog razvoja ICT industrije koja postaje sve važniji učesnik u zelenoj tranziciji kroz digitalizaciju poslovanja i usvajanje inovativnih rešenja. Međutim, pitanje je koliko je ICT industrija zaista „zelena”.

Panel “Green tech talk: koliko ICT industrija čini planet više cool? okupiće članove uprave i direktore kompanija koje su upravo tehnološkim razvojem i digitalizacijom vodeće u našoj regiji, a to su predsednici uprava Adrian Ježina iz Telemacha, Gordan Kolak iz Končara, Ivan Čulo iz Hrvatske pošte, Ivan Šimičević, član uprave u OTP banci i Ana Zovko, direktorka za digitalni sektor u Croatia osiguranju.

Profit i očuvanje planete u istoj korporativnoj strategiji? Moguće je, ali poprilično izazovno, zahteva strateško planiranje i balans između održivosti u poslovanju te očekivani financijski rast i uspeh, a tu temu će detaljnije obraditi učesnici panela Greening your business: puževim korakom ili skokom na glavu?”.

Tako će na panelu učestvovati Marko Mintas, predsednik uprave Henkel Adria i menadžer za Hrvatsku i Sloveniju, Daniel Šturm, član uprave za nabavku u Kauflandu, Višnja Božinović, članica uprave RBA, Marinko Pleština, član uprave i direktor proizvodnje, razvoja i kvaliteta u Jamnici, te Sonja Kristin Ungewitter, generalna direktorka Adriatic regije u Beiersdorfu.

Greencajt festival regionalni je pokretač održivih tema, a kroz panele i predavanja pokušaće da da odgovore na goruća pitanja u domenu ekologije, održivosti, zelene transformacije i klimatskih ciljeva. Vodeći stručnjaci i lideri samo su deo ovogodišnjeg programa. Osigurajte ulaznice na vreme i vidimo se 24. i 25. maja na lokaciji Stare Tvornice električnih žarulja (TEŽ) i zelene oaze Rougemarin parka.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin