Sijarto: Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta do 2028.

Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta za električnu energiju između dve zemlje do 2028. godine, izjavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske posle razgovora sa Dubravkom Đedović, ministarkom rudarstva i energetike Srbije.
energetska bezbednost energetska bezbednost elektricna energija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, i Dubravka Đedović, srpska ministarka rudarstva i energetike, razgovarali su danas u Beogradu o energetskoj bezbednosti u regionu i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Inače, u maju prošle godine dve zemlje su se dogovorile da ojačaju energetsku saradnju, u okviru koje bi bio izgrađen i novi dalekovod za prenos struje, a potpisan je i memorandum o vodoniku.

Sada je ministar Peter Sjiarto izjavio da su dve zemlje uspele da, uprkos svim dešavanjima, u energetskoj krizi, garantuju stabilno snabdevanje energentima, što ne bi uspeli bez strateške saradnje i partnerstva.

On je naglasio da ni u budućnosti Mađarska i Srbija neće moći jedna bez druge, zahvalio se Srbiji što se pokazala kao korektna tranzitna zemlja, i istakao da su mađarska skladišta gasa na raspolaganju Srbiji i naredne zime ako za to bude potrebe.

Sijarto: Dalekovodi su važni jer će do 2030. u Mađarskoj proraditi nove nuklearke

On je dodao da je za Mađarsku važan Južni gasni koridor i interkonekcija koja se gradi između Srbije i Bugarske.

„Već smo počeli pregovore sa Azerbejdžanom o kupovini gasa, ali za snabdevanje su potrebna ulaganja u izgradnju novih gasnih interkonektora i proširenje postojećih. Radimo i na tome da se do 2028. godine udvostruči kapacitet prenosne mreže električne energije  između dve, zemlje što je naročito važno jer se nadamo da će do 2030. proraditi Paks 2 i Paks 3 u okviru nuklearne elektrane u Mađarskoj“, naveo je Sijarto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Inače, ova zemlja je u avgustu prošle godine najavila da će početi gradnju nove nuklearke Paks II sa ruskim Rosatomom, nedaleko od postojeće nuklearke Pakš, koja je na manje od stotinak kilometara od Subotice.

Đedović: povezivanje u sektoru nafte, elektroenergetike i zelene energije

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da su dve zemlje u energetskoj krizi ojačali svoje partnerske odnose i imaju stratešku saradnju. Ona veruje da bi uspešna saradnja u snabdevanju prirodnim gasom trebalo da bude vodilja i za druge oblasti, te da je na današnjem sastanku razgovarano o snabdevanju naftom, elektroenergetici i obnovljivim izvorima energije.

„Planiramo da diversifikujemo pravce snabdevanja naftom i radimo na pripremi projekta naftovoda kojim bismo se povezali sa Mađarskom. Predviđen je nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, između ostalog, izgradnjom Panonskog koridora koji će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta“, navela je Đedović.

Ona je podsetila da će završetkom izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na jesen, Srbija postati deo Južnog gasnog koridora, što će značiti veću sigurnost snabdevanja, ali i mogućnost da, povezivanjem sa susedima, preko naše zemlje, gas iz Kaspijskog regiona stigne i do suseda u regionu, ali i do zemalja EU.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin