Srbija objavila javni poziv za izbor strateškog partnera za 1 GW solara

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc) sa baterijama snage najmanje 200 MW i mogućnošću skladištenja od barem 400 MWh.
solarne elektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Rok za ponošenje ponuda na javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana sa baterijama je 20. septembar, navodi se u javnom pozivu.

Postupak za izbor strateškog partnera koji bi izgradio solarne elektrane sa baterijama i predao ih u vlasništvo Elektroprivrede Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke“ pokrenut je početkom maja. Vlada Srbije je pre desetak dana usvojila uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MW sa baterijama snage najmanje 200 MW kojom je bliže uredila sadržinu i sprovođenje javnog poziva, kriterijume za učešće i vrednovanje ponuda, kao i način odabira strateškog partnera.

Obaveza strateškog partnera је da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta

Strateški partner će, kako se navodi u javnom pozivu, pružiti usluge upravljanja i održavanja solarnim elektranama i baterijama u periodu od dve godine.

Obavezа strateškog partnera је da obezbedi pisma o zainteresovanosti za finansiranje projekta. Ponuđeno finansiranje trebalo bi da bude pogodno za javno finansiranje, uz dugi rok otplate od najmanje 15 godina.

Ponuđač mora da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od 4,5 milijardi evra po godini

Na ovaj javni poziv za izbor strateškog partnera, njegov izbor i zaključenja ugovora o realizaciji projekta ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, navodi se u javnom pozivu.

Među kriterijumima za učešće su i da je potencijalni partner obavio značajne radove na izgradnji elektrana snage najmanje 25.000 MW, da ima više od 5.000 zaposlenih, da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine u iznosu od 4,5 milijardi evra po godini.

Inače, Vlada Srbije namerava da po istom principu traži i strateškog partnera za gradnju vetroelektrana ukupnog kapaciteta 1 GW.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin