Švajcarska nije preduzela dovoljne mere za rešavanje klimatskih promena

U revolucionarnoj odluci, Evropski sud za ljudska prava presudio je da su nedovoljne mere Švajcarske za rešavanje klimatskih promena narušile ljudska prava njenih građana.
Švajcarska nije preduzela dovoljne mere za rešavanje klimatskih promena

Ova značajna presuda Evropskog suda za ljudska prava uspostavlja snažan presedan za buduće pravne odluke u vezi sa klimatskim promenama kako u Evropi tako i globalno. Sud je naglasio važnost rešavanja klimatskih promena kako bi se sprečilo da buduće generacije snose teret trenutne neaktivnosti.

Grupa švajcarskih žena KlimaSeniorinnen (gde sve članice imaju 64 i više godina), tvrdila je da je njihova ranjivost na uticaje klimatskih promena pogoršana njihovim godinama i polom. Tvrdile su da je neuspeh vlade da se adekvatno pozabavi toplotnim talasima doveo u opasnost njihovo zdravlje. Pored toga, ova grupa snažno stoji iza ovih tvrdnji ponajviše zbog zdravlja i budućnosti potomstva. Sud je i zvanično svojom odlukom potvrdio da švajcarska vlada nije uspela da ispuni sopstvene ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte i da nije bila uspešna u uspostavljanju nacionalnog budžeta za ugljenik.

Odluka u švajcarskom slučaju postavlja pravni presedan koji će imati dalekosežne implikacije na globalnom nivou, posebno za 46 zemalja koje su članice Evropske konvencije o ljudskim pravima. Pravni stručnjaci veruju da bi ova presuda mogla da podstakne druge slučajeve vezane za klimu zasnovane na ljudskim pravima koji su trenutno na čekanju pred međunarodnim sudovima i da bi mogla da podstakne slične tužbe u budućnosti.

Švajcarska je sada po zakonu obavezna da preduzme dalje mere za smanjenje svojih emisija koje doprinose klimatskim promenama. Švajcarska se obavezala da će smanjiti svoje emisije za 50% do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. Iako je Bern predložio strože propise za postizanje ovog cilja, oni su odbijeni na glasanju 2021. godine.

Foto: Mika Baumeister

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin