Švajcarski glečeri nestaju, tropske vrućine ubrzale otapanje

Prema nedavno objavljenim podacima glečeri se tope velikom brzinom i izgubili su više od polovine svoje zapremine za manje od sto godina.
svajcarski glečeri

Preuzeto: energetskiportal

Foto-ilustracija: Pixabay (pasja1000)

Iz Švajcarske stižu zabrinjavajuće vesti. Prema nedavno objavljenim podacima glečeri se tope velikom brzinom i izgubili su više od polovine svoje zapremine za manje od sto godina. Dugo i toplo leto dodatno je uticalo na to brzinu otapanja leda i snega, te su tako ove godine izgubili šest odsto preostale zapremine ili gotovo duplo više od prethodnog rekorda iz 2003. godine.

Mali glečeri su skoro nestali, dok je stena, koja je snegom bila zatrpana hiljadu godina, ne nekim mestima vidljiva. Istraživači su pronašli i ostatke olupina aviona koji su u ovoj oblasti nestali pre nekoliko decenija.

Posebno zabrinjava to što su naučnici predviđali da će do ovih situacija doći, ali u budućnosti. Nisu mogli da predvide da je “budućnost sada”.

Švajcarska trenutno ima 1.400 glečera čija je ukupna površina oko 960 km2 i čine gotovo polovinu svih glečera u evropskim Alpima. Švajcarski glečeri se prostiru na nadmorskoj visini u rasponu od 1.357 i 4.599 metara. Na ovom području temperature rastu gotovo dvostruko brže od globalnog proseka.

Kako bi se zaštitili glečeri i zaustavilo njihovo otapanje neophodno je na globalnom nivou smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ukoliko ove emisije nastave da rastu glečeri na Alpima izgubiće više od 80 odsto površine do 2100. godine.

Naučnici se nadaju da će tokom zime biti jakih snežnih padavina koje će biti dobre za glečere.

Milica Radičević

Foto: energetskiportal

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin