Svečano otvorena konferencija OIE Srbija 2022 – Evropska, regionalna i domaća zelena elita u Beogradu

Predsedavajući udruženja OIE Srbija koje je organizator konferencije Miloš Colić istakao je da nove elektrane iz obnovljivih izvora ne mogu više da čekaju na izgradnju.
OIE Srbija

Preuzeto: oie.rs

Konferencija OIE Srbija 2022 otvorena je danas u Beogradu uz veliko prisustvo zvanica, predstavnika državnih institucija, najvećih svetskih kompanija, banaka, investitora i ambasadora.

Predsedavajući udruženja OIE Srbija koje je organizator konferencije Miloš Colić istakao je da nove elektrane iz obnovljivih izvora ne mogu više da čekaju na izgradnju.

– Država treba što pre da donese regulativu. Obnovljivi izvori energije su šansa da se izađe iz energetske krize – poručio je Colić.

Miloš Colić

Energetska bezbednost je i nacionalna bezbednost, poručio je na otvaranju Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. Kako je rekao, iako nijedna aukcija do sada nije urađena, kompletna regulativa je tu.

– Do 2030. godine predviđa se proizvodnja 41% energije iz obnovljivih izvora – podsetio je Lakićević i najavio da je sledeće nedelje predviđeno potpisivanje programa EBRD o uvođenju obnovljivih izvora energije u toplane u 10 gradova u Srbiji.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Matteo Colangeli rekao je da impresioniran brojem učesnika na konferenciji i da je ponosan što je EBRD podrška ovakvom projektu.

– Posvećeni smo razvoju ovog sektora u Srbiji i podržavamo razvoj prilika za investitore kako bi se obezbedila energetska bezbednost i stabilnost u Srbiji – rekao je Colangeli.

Giles Dickson iz WindEurope istakao je da klimatske promene čine energetsku krizu još težom.

– Uzimali smo stvari zdravo za gotovo i nismo razmišljali odakle dolazi naš gas. Svaka vlada mora da se izbori sa ovim pitanjima – zaključio je Dickson.

Generalna direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić naglasila je da EMS nije protiv obnovljivih izvora.

– Doprinos Elektromreža Srbije razvoju obnovljivih izvora je 40%. Naš veliki Đerdap spada u obnovljive izvore energije, a preko su nam potrebni novi projekti iz obnovljivih izvora – rekla je Matejić.

Konferenciju OIE Srbija 2022 organizuje udruženje OIE Srbija, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i organizacije WindEurope.

Foto: oie.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin