Švedska: Vetropark na moru kompanije Vattenfall bi ugrozio prirodu i pomorski transport

Švedska vlada je odbila zahtev energetske kompanije Vattenfall za projekat izgradnje vetroparka na moru kod zapadne obale zemlje zbog mogućih ekoloških rizika i negativnog uticaja na pomorski transport.
vetropark

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Vetroelektrana Stora Middelgrund proizvodila bi između 2,5 TWh i 3 TWh godišnje, što bi trenutno pokrilo 1,5% ukupne potrošnje električne energije u u toj zemlji.

Vlada je utvrdila da bi vetropark Stora Middelgrund kompanije Vattenfall mogao na naškodi “osetljiim prirodnim vrednostima na neprihvatljiv način,” ali i da bi predstavljao rizik za “nacionalne interese u pomorskom transportu,” izjavila je švedska ministarka za klimu i životnu sredinu Romina Purmohtari, prenele su novinske agencije.

Švedska je nedavno odobrila dva druga projekta vetroelektrana na moru

Purmohtari je takođe rekla da vlada radi na povećanju proizvodnje električne energije bez upotrebe fosilnih goriva i da je nedavno dala dozvolu za dve vetroelektrane na vodi kod zapadne obale Švedske.

Završetak izgradnje vetroparka Stora Middelgrund bio je planiran za 2030. godinu

Vetropark Stora Middelgrund bi se sastojao od oko 50 vetroturbina, visine 290 metara, navodi se u saopštenju kompanije Vattenfall. Planirano je bilo da bude pušten u rad 2030. godine, sa ukupnim instalisanim kapacitetom između 600 MW i 750 MW.

Vattenfall je kupio projekat Stora Middelgrund krajem 2019. godine. Projekat je prvobitno predviđao 108 turbina kapaciteta po 8 MW, odnosno ukupno 864 MW. Zahvaljujući razvoju tehnologije, Vattenfall je predložio vladi da se izmeni postojeća dozvola kako bi se postavio manji broj turbina, ali koje bi bile veće visine i efikasnije.

Vattenfall je uneo izmene u projekat kako bi uticaj vetroparka na životnu sredinu sveo na najmanju meru

Vetroturbine je trebalo da budu postavljene unutar zaštićenih područja koja pripadaju mreži Natura 2000, ali je planirani položaj temelja turbina prilagođen tako da se uticaj na osetljive prirodne lokacije svede na najmanju moguću meru.

Vattenfall je saopštio da je aplikaciju dopunio procenom u vezi sa principima Natura 2000 koja je, kako se tvrdi, pokazala da bi koegzistencija između postrojenja za vetroenergiju i životne sredine bila moguća uz sprovođenje niza adaptacija i prihvatanje određenih obaveza.

Natura 2000 je mreža zaštićenih područja unutar granica Evropske unije, koja obuhvata i kopnena i morska područja.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin