Svetski dan vegetarijanaca

Svetski dan vegetarijanaca ustanovilo je Severnoameričko vegetarijansko društvo još 1977. godine kako bi pomoglo u promociji vegetarijanskog načina života i edukaciji ljudi o zdravstvenim i društvenim prednostima izbacivanja mesa iz ishrane.
dan vegeterijanaca

Da li ste znali da je otprilike svaka deseta osoba na svetu vegetarijanac? Ta cifra često šokira ljude. To je više nego što biste verovatno očekivali, zar ne? Mnogi ljudi su takođe iznenađeni kada saznaju da je Indija zemlja koja ima najmanju potrošnju mesa po glavi stanovnika širom sveta.

Na Svetski dan vegetarijanaca slavimo sve dobre stvari koje su povezane sa vegetarijanstvom. Ovo je dobra prilika da se pokaže ljudima da i dalje možete da uživate u hrani i ako će vaš obrok biti bez mesa i koje sve prednosti sa sobom nosi smanjenje konzumiranja mesa.

Čak i ako sami niste vegetarijanac, možete proslaviti Svetski dan vegetarijanaca tako što ćete ovaj dan jesti obroke bez mesa, nikad se ne zna, možda vas ovo inspiriše uvedete ovu praksu češće, na primer jednom nedeljno.

Postoji niz različitih prednosti koje su povezane sa smanjenjem konzumacije mesa. Prvo, postoje zdravstveni benefiti. Vegetarijanska dijeta obično uključuje konzumiranje mnogo dobrih stvari koje obično ne možete pronaći u mesu. Ovo uključuje veliki broj fitokemikalija, nezasićene masti, magnezijum, vitamine E i C, folnu kiselinu i vlakna. Ovo se prevodi u niži krvni pritisak, smanjen rizik od srčanih bolesti, a takođe i niži holesterol.

Vegetarijanstvo takođe nudi niz različitih prednosti u pogledu životne sredine. Ovo ne samo da ne ugrožava životinje, već́ je za hranu biljnog porekla potrebno manje poljoprivredne površine resursa i energije. Stočarstvo zauzima 77% svih poljoprivrednih površina na Zemlji uprkos tome što snabdeva samo 17% zaliha hrane čovečanstva.

Uzgajanje životinja doprinosi klimatskim promenama više nego emisija izduvnih gasova iz celog sektora transporta. Emisije iz stočarske poljoprivrede potiču iz tri glavna izvora: pretvaranje šuma i prerija u pašnjake i obradive površine, proizvodnja stočne hrane i varenje životinja i razgradnja otpada.

Za one koji nikako ne mogu bez mesa alternativa može biti meso na biljnoj bazi koje postaje sve popularnije i zastupljenije. Kombinovanjem sastojaka na nove načine može se pružiti kompletan kulinarski doživljaj mesa bez potrebe za pravim mesom. Meso na biljnoj bazi se neprimetno uklapa u kulinarsku tradiciju potrošača, a da pri tome eliminiše prepreke za promenu ponašanja.

„Meso u osnovi čine proteini, masti i voda. Naš cilj je da pronađemo sve to u biljkama i napravimo biljni proizvod po uzoru na arhitekturu mesa.”, kaže Ethan Brown, izvršni direktor i suosnivač brenda BEYOND MEAT koji proizvodi proizvode od mesa na biljnoj bazi.

Između efikasnosti resursa i privlačnosti potrošačima, biljno meso ima ogroman potencijal da pomogne u izgradnji održivog snabdevanja hranom. Međutim, predstoji još dug put. Proizvodi istinski nalik mesu su dostupni potrošačima tek od 2013. godine i to ne u celom svetu, a meso biljnog porekla i dalje čini samo 1% maloprodajnog tržišta mesa.

Foto: Victoria Shes on Unsplash

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin