Toplotni talasi i suša širom Evrope tokom trećeg najtoplijeg jula u svetu ikada

Prošli mesec bio je najtopliji jul na planeti od kada se meri temperatura, a dugotrajni i intenzivni toplotni talasi koji su pogodili delove Evrope nastavili su se tokom avgusta. U Evropi, ovaj jul je bio šesti najtopliji ikada. U nekim zemljama su zabeležene rekordno niske padavine, koje su nanele štetu privredama i poljoprivredi i potpomogle širenje šumskih požara.
toplotni talasi

Preuzeto: balkangreenenergynews.com

Julske temperature su u većem delu Evrope bile za skoro 0,4 stepena Celzijusa više od proseka za period of 1991 do 2020, a skokovi preko 40 stepeni zabeleženi su u Portugaliji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Britanija je prvi put imala temperature više od 40 stepeni

U Velikoj Britaniji su prvi put zabeležene temperature od preko 40 stepeni, dok je Pririnejsko poluostrvo imalo neouobičajeno veliki broj dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom višom od 35 stepeni Celzijusa. U Španiji je protekli jul bio najtopliji mesec u istoriji.

Toplotni talasi u Evropi će biti sve češći, intenzivniji i duži

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas rekao je da ovakvi su ovakvi toplotni talasi sada normalna pojava, dok je Međuvladin panel o klimatskim pormenama (IPCC) upozorio da će toplotni talasi u Evropi postajati sve češći, intenzivniji i dugotrajniji.

Na globalnom nivou, jul 2022. bio je nešto hladniji od jula 2019. i nešto topliji od jula 2016. godine, uprkos ciklonu La Niña, koji bi trebalo da doprinese spuštanju temperature. U Sjedinjenim Državama je prošli mesec takođe bio treći po visini temperature od početka merenja.

Površina leda u okeanu oko Antarktika bila je na najnižem nivou za 44 godine satelitskog merenja

​Površina leda u Južnom okeanu (oko Antarktika) bila je na najnižem nivou za 44 godine satelitskog merenja i iznosila je 15,3 miliona kvadratnih kilometara, što je 7% manje od proseka za period od 1991. do 2020.i znatno ispod prethodne najniže vrednosti za mesec jul.

Foto: balkangreenenergynews.com

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin