Trgovinski lanac MAXI uspešno završio prvu fazu projekta edukacije đaka

Učenici četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji imali su priliku da tokom ove školske godine steknu osnove pravilne i balansirane ishrane zahvaljujući programu „Zdrava hrana svakog dana“.
MAXI Zdrava hrana svakog dana

Ambiciozni program edukacije realizuje trgovinski lanac MAXI uz podršku Ministarstva prosvete, a obuhvata predavanje nutricioniste prilagođeno uzrastu dece od 10 godina. Ovu školsku godinu obeležili su susreti sa dečijim osmesima, bistrim pitanjima i iskrenim odgovorima, zahvaljujući kojima su zanimljive i korisne informacije o zdravoj ishrani lako došle do 16.000 đaka u 150 škola koji su uživo odslušali predavanje. Svi ostali četvrtaci dobili su jednostavan i lako razumljiv vodič u digitalnom formatu, pa i oni mogu da pogledaju ovo interaktivno predavanje sa svojim učiteljima i učiteljicama.

Ova edukativna povorka od septembra je obilazila decu iz 19 gradova uključujući Beograd, Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Valjevo, Vranje, Leskovac, Niš… Cilj predavanja je bio da đaci na zanimljiv i prilagođen način od nutricionistkinje Ivane Mišić usvoje korisne savete o balansiranoj ishrani, kao i značaju doručka, količini vode koju bi trebalo da unose i važnosti bavljenja sportom. U iskrenom razgovoru sa nutricionistkinjom mališani su pričali o tome da li radije biraju jabuku ili čokoladnu poslasticu za užinu, da li redovno treniraju, znaju li zašto je važno da se dovoljno hidriraju i imaju ishranu bogatu svim nutrijentima.

„Izuzetno smo ponosni što smo, uz podršku Ministarstva prosvete, došli do svih četvrtaka u Srbiji. Ovo je zaista značajan projekat koji ne samo da edukuje, već i inspiriše decu da usvoje zdrave navike u ishrani koje će ih pratiti ceo život. MAXI misija je da omogući kupcima zdravu hranu na trpezi svakog dana, a kako se pravilne navike usvajaju već od ranih školskih dana, sigurni smo da će neke nove generacije koje biraju hranu za svoje domaćinstvo pažljivije birati namirnice u supermarketima. Iskreno verujemo da će ovaj projekat doneti dugoročne pozitivne efekte  u zajednici, a već od septembra ulazimo u drugu fazu projekta u našim školama“, poručila je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica Delez Srbija.

Pomoćnik ministarke prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić izrazio je zadovoljstvo, jer je uspešno završena prva faza programa „Zdrava hrana svakog dana“ i istakao da je vrlo važno da se deca od najranijih uzrasta upoznaju sa zdravim stilovima života.

„Zdravlje i pravilna ishrana deo su toga i igraju ključnu ulogu u razvoju dece i njihovom obrazovanju. Kroz ovaj projekat nastojimo da najmlađe naučimo da je važno imati zdrave prehrambene navike i da je to način da se zdravo odraste“, rekao je on.

Pašić je istakao da je ovaj program pravi primer uspešne saradnje  državnog i privatnog sektora i obrazovnih ustanova.

„Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i razvoj, kao  i ukupnu dobrobit naše dece“, kazao je on.

Foto: MAXI

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin