Tri mita o globalnoj energetskoj krizi

Izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) istakao je da se često čuju tri tvrdnje o globalnoj energetskoj krizi koje su pogrešne, i da su neka vrsta mita.

Preuzeto sa sajta: balkangreenenergynews.com

U vremenu kada globalna energetska kriza nanosi jake udarce domaćinstvima, kompanijama i čitavim privredama širom sveta, važno je odvojiti činjenice od fikcije, poručio je u autorskom tekstu za Financial Times Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA). On je istakao da se često čuju tri tvrdnje za koje on misli da su potpuno pogrešne, i da su neka vrsta mita.

Mit 1: Rusija pobeđuje u energetskoj bitki

Kratkoročni skok prihoda Rusije od izvoza energije, kako ističe Fatih Birol, ne može nadoknaditi trajni gubitak poverenja i tržišta. On smatra da Kremlj sebi nanosi dugoročnu štetu prekidajući sve odnose sa EU, koja je njegov najveći kupac. Ruski sektor nafte i gasa će, dodaje, imati dosta poteškoća pod sankcijama.
Naime, Birol smatra da će odsustvo zapadnih kompanija, tehnologija i pružalaca usluga kao rezultat sankcija predstavlja veliki rizik za kapacitet Rusije da eksploatiše naftu i gas, a posebno za njene projekte za tečni prirodni gas (eng. LNG).

Mit 2: Današnja kriza je kriza čiste energije

Šef IEA ističe da kreatori energetske politike širom sveta, sa kojima je nedavno razgovarao, žale što nisu krenuli brže u izgradnju solarnih elektrana i vetroparkova, kao i u povećanje energetske efikasnosti.
U stvari, više energije sa niskim sadržajem ugljenika bi pomoglo u ublažavanju krize, a brža tranzicija je najbolji izlaz iz nje, poručio je Birol.
Po njegovom mišljenju, kada ljudi krive čistu energiju za krizu, oni žele da skrenu pažnju sa pravih krivaca: gasna kriza i Rusija.

Mit 3: Kriza će nas sprečiti da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promenama

Kriza zapravo može biti istorijska prekretnica ka čistijem, pristupačnijem i sigurnijem energetskom sistemu, napisao je Birol i dodao da je ona, u stvari, oštar podsetnik na neodrživost trenutnog energetskog sistema, kojim dominiraju fosilna goriva.
Prelazak na pristupačniji i sigurniji energetski sistem već se dešava. Dokazi su REPowerEU, zakon o smanjenju inflacije Sjedinjenih Američkih Država, japanski plan GX (Zelena transformacija) i planovi za čistu energiju u Kini i Indiji.

Foto: balkangreenenergynews

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin