U okolini Majdanpeka gradiće se vetroelektrana Jasikovo snage 70 MW

Kompanija Jasikovo d.o.o. planira izgradnju vetroelektrane okvirne snage od 70 MW na teritoriji Majdanpeka.
vetroelektrana

Preuzetu sa sajta biznis.rs

Opština Majdanpek stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Jasikovo na teritoriji te opštine. Kako se navodi u planu, investitor, kompanija Jasikovo d.o.o. iz Zemuna, planira da na teritorijama opština Majdanpek i Žagubica gradi vetroelektranu okvirne snage 70 MW.

Područje planirane vetroelektrane Jasikovo udaljeno je oko 11 km Žagubice, i oko 18 km od Majdanpeka. Teritorija obuhvaćena planom detaljne regulacije obuhvata područje površine 1.141,50 ha i to deo katastarske opštine Jasikovo na teritoriji Majdanpeka, površine 805,13 ha i delove katastarskih opština Laznica i Selište na teritoriji Žagubice, površine 336,37 ha, piše eKapija.

Područje u granicama plana, kako se navodi u dokumentu, u većoj meri pripada poljoprivrednom zemljištu, koje obuhvata pretežno njive slabije bonitetne klase i livade. Planirano je postavljanje 16 stubova vetrogeneratora, 13 na teritoriji Majdanpeka i tri na teritoriji Žagubice.

Podsetimo, Grad Bor počeo je izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju poveznog visokonaponskog voda 110 kV između TS 33/110 kV VE Jasikovo i postrojenja za skladištenje električne energije Crni vrh na teritoriji grada Bora. Obrađivač plana je preduzeće Arhiplan iz Aranđelovca, a javni uvid trajaće do 9. novembra.

Foto: Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin