U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut niz rekorda

U Grčkoj su obnovljivi izvori prvi put pet sati bez prekida pokrivali celokupnu domaću potražnju za električnom energijom, a Siemens Gamesa je sa najvećom turbinom za vetroelektrane na vodi na svetu oborio 24-časovni rekord u proizvodnji.
obnovljivi izvori

Preuzeto: balkangreenenergynews

Potražnja u okviru elektroenergetskog sistema Grčke je 7. oktobra podmirivana samo iz obnovljivih izvora, objavio je operator sistema prenosa struje IPTO, poznat i kao Admie. Taj period je prvi put trajao pet sati bez prestanka. U jednom trenutku je aktivna snaga iz postrojenja za proizvodnju zelene energije na mreži dostigla rekord od 3,1 gigavata.

Proizvodnja zelene električne energije se 7. oktobra u jednom trenutku popela na 3,1 gigavat

IPTO-vi podaci su malo pre toga pokazali da je u prvih osam meseci ove godine iz obnovljivih izvora, i to ne računajući velike hidroelektrane, proizvedeno više struje nego iz fosilnih goriva – 13,23 prema 13,15 gigavat-sati. To se takođe prvi put desilo.

Siemens Gamesa je saopštio da je njegova vetroturbina SG 14-222 DD za postrojenja na vodi oborila svetski rekord u učinku. Taj proizvođač je prototip prošle godine instalirao u centru za testiranje u Esterildu u Danskoj, a najveća proizvodnja za 24 sata sada iznosi 359 megavat-sati. Kompanija je saopštila da je ta količina energije dovoljna da se električni automobil srednje veličine preveze 1,8 miliona kilometara.

Siemens Gamesa upravo instalira prototip još veće turbine

SG 14-222 DD je najjača vetroturbina na svetu u upotrebi. Projektovana je na nominalnih 14 megavata, ali može da razvije snagu i do 15.

Rotor mašine ima prečnik 222 metra, što znači da zahvata 3,9 hektara. RWE nabavlja ovaj model za svoju vetroelektranu Sofia od 1,4 gigavata u britanskim vodama, a dosad su najavljene nabavke za još tri takva projekta.

Inače, Siemens Gamesa već ima još veću vetroturbinu. Prečnik kod modela SG 14-236 je 236 metara, a zahvata se 4,35 hektara površine. U Esterildu je u toku instalacija prototipa.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin