U prošloj godini uništeno 10 odsto tropskih šuma

Svetske tropske primarne šume smanjene su na globalnom nivou za 10 odsto prošle godine, što je jednako gubitku šumskog pokrivača veličine teritorije Švajcarske, navedeno je u izveštaju koji su u utorak objavili Univerzitet Merilend i Svetski institut za resurse Global Forest Watch.
tropske šume

Preuzeto sa sajta Biznis

Uništenje tropskih primarnih šuma ubrzano je u 2022. godini, uprkos obećanju 145 zemalja prethodne godine da će zaustaviti krčenje šuma do 2030. godine, prenosi Financial Times. Brazil je potpisao ovo obećanje, ali najveći gubitak netaknute tropske primarne šume dogodio se u ovoj zemlji.

Bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara (Jair Bolsonaro) ekolozi optužuju da je tokom svog četvorogodišnjeg mandata, uključujući prošlu godinu, zatvorio oči na rastuće stope krčenja šuma. Veliki broj kriminalnih grupa koje deluju u Amazonu, uključujući ilegalne drvoseča, ubrzale su svoje aktivnosti prošle kako bi maksimizirale profit uoči očekivanog Bolsonarovog odlaska sa vlasti u oktobru prošle godine.

Ekolozi ističu da su oportunistički akteri iskoristili političku tranziciju i oslabljenu zaštitu životne sredine. Tropske šume su glavna skladišta za preradu ugljen-dioksida, a krčenje šuma je glavni doprinos globalnim emisijama ugljenika. Uprkos rastućoj svesti kompanija i političara u suzbijanju nekontrolisane seče drveća, u izveštaju je navedeno da su u prošloj godini svakog minuta nestajale šume površine 11 fudbalskih igrališta.

Prema oceni autora izveštaja, šteta od krčenja šuma u prošloj godini bila je ekvivalenta godišnjoj emisiji fosilnih goriva Indije. Osim u Brazilu, veliki gubici desili su u Boliviji i Demokratskoj Republici Kongo, Gani, Maleziji i Indoneziji.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin