U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

Španska multinacionalna elektroenergetska kompanija Iberdrola pustila je u rad najveću solarnu elektranu u Evropi, čiji je instalisani kapacitet 590 MW. Postrojenje Francisco Pizarro, u koju je uloženo preko 300 miliona evra, nalazi se u regionu Ekstremadura na zapadu Španije.

Tekst preuzet sa sajta: balkangreenenergynews.com

Iberdrola je saopštila je da elektrana ima 1,5 miliona solarnih modula i da će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje više od 334.000 domaćinstava, kao i da će njen rad omogućiti da se izbegnu emisije 150.000 tona CO2 godišnje.

Struja će se prodavati preko ugovora o otkupu sa velikim multinacionalnim korporacijama

Struja proizvedena u ovoj solarnoj elektrani će se prodavati preko dugoročnih ugovora o otkupu električne energije (PPA) sklopljenim sa velikim multinacionalnim korporacijama – Danone, Bayer i PepsiCo – za snabdevanje njihovih centara u Španiji, saopštila je Iberdrola.

Iberdrola planira da poveća ukupni kapacitet obnovljivih izvora na 25 GW u narednim godinama

Iberdrola ima ukupno 19,3 GW instalisane snage u elektranama na obnovljive izvore energije širom sveta, a planira da taj kapacitet poveća na 25 GW u narednim godinama. Ova najnovija elektrana je njeno najveće solarno postrojenje u svetu.

Pre puštanja u rad elektrane Francisco Pizarro, najveća solarna elektrana u Evropi je bila Núñez de Balboa od 500 MW, takođe u Španiji.

U Španiji se nalazi i najveći evropski solarni kompleks, ukupne instalisane snage 750 MW, koji se sastoji od 15 elektrana od po 50 MW. Ovaj kompleks prostire se na 3.100 hektara zemlje u oblasti Aragon.

Evropa se sprema za još velikih solarnih postrojenja

Grčka kompanija PPC Renewables je ove nedelje raspisala tender za izvođača radova na izgradnji solarne elektrane od 550 MW, koja će biti najveća u Grčkoj.

U Srbiji su kompanije Fintel Energija i MK Group započele projekat Agrosolar Kula od 660 MW, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 MW.

Takođe, u toku je rad na solarnom projektu od 1 GW u Francuskoj, a u Turskoj pokrajini Konija južno od Ankare gradi se elektrana sa 3,5 miliona solarnih panela i nominalnom snagom od 1,35 GW.

Foto: balkangreenenergynews.com

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin