Ubijene četiri kornjače na Galapagosu, Ekvador strahuje od lovokradica

Ubijanje džinovskih kornjača je proglašeno nezakonitim još od 1933. godine, a kazna za ovo nedelo je i do tri godine zatvora. Vlasti u Ekvadoru istražuju smrt četiri džinovske kornjače sa Galapagosa.

Vlasti u Ekvadoru istražuju smrt četiri džinovske kornjače sa Galapagosa, za koje se sumnja da su lovljene i pojedene, javlja BBC. Policijska jedinica za ekološke zločine ispituje zaposlene u nacionalnom parku dok se čekaju rezultati obdukcije reptila.

Leševi životinja otkriveni su na Izabeli, najvećem ostrvu u arhipelagu najpoznatijem po istraživačkom radu Čarlsa Darvina tokom 19. veka, koji je džinovske kornjače i mnoge druge vrste sa ovih ostrva učinio svetskim senzacijama.

Ubijanje džinovskih kornjača je proglašeno nezakonitim još od 1933. godine, a kazna za ovo nedelo ide i do tri godine zatvora. Uprkos tome, populacija kornjača je ugroženija nego ikad – tek nekih 15.000 kornjača je preostalo, što je tragična cifra ako se poredi sa 200.000 koliko ih je bilo u 19. veku.

Čak je i sam Darvin doživeo da, na putu od Galapagosa do Polinezije, posada “HMS Beagle-a” pojede skoro svih 30 kornjača koliko ih je poneo. Ove životinje smatrane su i, nažalost, još uvek se smatraju delikatesom, zbog čega su lovokradice spremne na svaki rizik da ih se domognu.

Tako su septembra 2021. godine čuvari parka, na gotovo istom mestu gde su pronađene poslednje četiri, otkrili ostatke 15 džinovskih kornjača vrste Sijera Negra. I tada su dokazi jasno ukazivali na krivolov, ali počinioci nisu pronađeni.

Prema WWF-u, dodatna pretnja ovim stvorenjima su relativno nove vrste dovedene na arhipelag, uključujući čak i pse i mačke koji im love mladunce, ali i stoku koja ih pobeđuje u borbi za ispašu.

Ipak, krivolov ostaje najozbiljnija pretnja, dokle god se meso džinovskih kornjača traži na crnom tržištu.

Foto: Rodrigo Buendia na Getty Images

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin