USAID i Beogradska otvorena škola zajedno za unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji

U sredu 22.marta 2023. godine Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) pokrenuli su petogodišnji projekat “Zajedno za životnu sredinu” vredan 5 miliona dolara koji će imati za cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.
Zaštita životne sredine

Projekat će podići i ojačati kapacitete upravljača zaštićenih područja, unaprediti održive mehanizme finansiranja ovih područja i uključiti biznis sektor i građane u teme zaštite životne sredine i biodiverziteta.

„Izuzetno nam je drago što imamo priliku da partnerski sarađujemo zajedno sa svima vama kako bismo unapredili zaštitu životne sredine u Srbiji. Srbija je zemlja bogata prirudnim resursima i neophodno je da se preduzmu koraci kako bi se sprečilo njihovo ugrožavanje. Zato ćemo kroz ovaj projekat podići svest javnosti, razvijati međusektorsku saradnju, unaprediti zaštitu različitih područja, pružiti podršku organizacijama civilnog društva, građanima i medijima i preneti najbolje prakse iz SAD-a i sveta u ovoj oblasti. Takođe, od velike važnosti je da se poboljša zaštita prirode u Srbiji za njeno ekonomsko i socijalno blagostanje kao i njen napredak na putu ka Evropskoj Uniji” izjavio je v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji Tod Endruz.

U okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu” radiće se na promociji podrške privatnog sektora upravljanju prirodnim resursima i zaštiti biodiverziteta kroz uključivanje i pokretanje lokalnih zajednica, biznis sektora i vladinih agencija da izgrade delotvorna partnerstva. Projekat će se oslanjati na najbolje svetske prakse, pružiće mentorsku, eskpertsku i finansijsku podršku i razmenu znanja kako bi se izgradili kapaciteti različitih aktera aktivnih u zaštiti prirode i njenih bogatstava.

„Želela bih pre svega da se zahvalim Beogradskoj otvorenoj školi, USAID-u i ostalim partnerima na prepoznavanju ovako važne i aktuelne teme. Kroz ovaj projekat  zajedničkim radom će se poboljšati kapaciteti u zaštiti prirode. Zaštićena područja su fokus rada u Ministarstvu zaštite životne sredine. Tokom prošle godine dostigli smo da zaštićena područja predstavljaju 8 odsto od ukupne cele teritorije Srbije, a tokom ove godine nastojaćemo da ovaj broj podignemo za 1 odsto. Uverena sam da će ovaj projekat doprineti dostizanju svih ciljeva zaštite prirode u Srbiji. jer priroda je uvek u pravu”, naglasila je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije Sara Pavkov.

Takođe, u okviru projekta će se raditi na jačanju aktivnog učešća građana u kreiranju javnih politika i procesu donošenja-odluka u vezi sa zaštitom prirode, upravljanjem vodama i kvalitetom vazduha.

„Beogradska otvorena škola ove godine proslavlja 30 godina. Upravo ovaj projekat predstavlja krunu našeg dosadašnjeg rada. Pre 30 godina grupa zainteresovanih građana je odlučila da uradi nešto za ovo društvo, pre svega u oblasti obrazovanja, ulaganja u ljudske resurse ali i uticanja na javne politike. Međutim, funkcionalan razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrednostima nije moguć bez podjednakog razvoja životne sredine. Posebno smo ponosni na ovaj projekat koji realizujemo zajedno sa USAID-om i našim partnerima koji će kroz svoju lokalnu i međunarodnu ekspertizu doprineti realizaciji ovog projekta. Od svih nas zavisi kako ćemo živeti u narednih pet godina, zato se radujemo zajedičkom radu u narednom periodu” rekao je Milorad Bjeletić, izvršni director Beogradske otvorene škole.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu” finansira USAID, a sprovodi Beogradska otvorena škola. Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije, udruženje ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija The Nature Conservancy i Američka privredna komora u Srbiji.

Foto: Beogradska otvorena škola (BOŠ)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin