USAID-ov novi regionalni projekat će privlačiti investicije u energetiku

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
energetika

Preuzeto: balkangreenenergynews

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obeležili su početak regionalnog USAID-ovog projekta Investicije u energetiku, vrednog 20 miliona dolara.

Da bi Srbija bila energetski bezbedna, ključna su ulaganja u nove energetske kapacitete, zatim efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom obeležila početak regionalnog projekta Investicije u energetiku.

Aktivnosti su vredne 20 miliona dolara. Namenjene su pomoći energetskom sektoru da razvije investicione projekte, privuče privatne investicije i pređe na čistu energiju, kažu u Agenciji Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID), koja je inicirala saradnju.

Energetska bezbednost podrazumeva regionalnu saradnju

„Energetska bezbednost nije pitanje svake države ponaosob. Kao i kod mnogih izazova sa kojima se suočavamo, ovaj problem zahteva regionalnu saradnju. Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu“, izjavio je Hil.

Razvoj isplativih projekata za ulaganje smanjiće ili eliminisati rizike za potencijalne investitore, a time će se i povećati i šanse za finansiranje projekata, stoji u objavi. Projekat Investicije u energetiku će u početku biti usredsređen na poboljšanje investicionog potencijala u upravljanju energetskim i vodoprivrednim preduzećima, proizvodnjom toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, snabdevanjem toplotnom energijom, potrošnjom kod građana, vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

Javna sredstva su nedovoljna za neophodne investicije u energetiku

Energetskom sektoru u regionu, uključujući Srbiju, neophodne su investicije koje daleko premašuju mogućnosti javnih fondova, izjavio je Endru Popelka, viši savetnik za oblast energetike u USAID-ovom birou za Evropu i Evroaziju.

Pored navedenog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija u Srbiji počinju, uz podršku iz projekta EU za tebe, kampanju javnog informisanja stanovništva o štednju energije.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin