Valensija, Helsingør i Velenje proglašeni zelenim prestonicama Evrope za 2024. godinu

Zelena prestonica Evrope za 2024. godinu biće španski grad Valensija, dok nagradu „Zeleni list Evrope“ dele danski grad Helsingør i slovenački Velenje.
zelene prestonice

Na svečanosti koja je 27. oktobra održana u Grenoblu, zelenoj prestonici Evrope za 2022. godinu, proglašeni su dobitnici nagrade „Zelena prestonica Evrope“ i nagrade „Zeleni list Evrope“ za 2024. godinu. Zelena prestonica Evrope za 2024. godinu biće španski grad Valensija, dok nagradu „Zeleni list Evrope“ dele danski grad Helsingør i slovenački Velenje.

Valensija je ovu titulu dobila zahvaljujući svojim dostignućima u oblasti održivog turizma, klimatske neutralnosti, kao i fer i inkluzivnoj zelenoj tranziciji. Čak 97% stanovnika Valensije živi u okviru od 300 metara od zelenih urbanih oblasti. Grad je takođe ispunio ciljeve koji se tiču obaveza poboljšanja kvaliteta vazduha i obnavljanja prirodnih ekosistema, kao što je Devesa rezervat prirode. Valensija takođe stimuliše zdraviju, održivu i inkluzivnu proizvodnju hrane kroz razne programe.

Danski grad Helsingør uspešno izbegava uticaj trenutne energetske krize kroz ubrzano renoviranje zgrada sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i konverziju izvora grejanja, uključujući uspostavljanje sistema za daljinsko grejanje. Grad je rekonstruisao kanalizacioni sistem kako bi razdvajao kišnicu od otpadnih voda sa ciljem poboljšanja kvaliteta vode i efikasnosti sistema. Osnovna ideja koju Helsingør promoviše u svojoj godini zelenog lista je uključivanje građana i lokalnih biznisa u postizanje ciljeva zelene tranzicije.

Slovenački grad Velenje radi na postepenom ukidanju uglja, istovremeno otvarajući nova radna mesta u sektoru zelenih poslova. Njihov moto je „od crnog do zelenog & svetlog“. Velenje je bio jedan od prvih gradova u Sloveniji koji je uveo sistem odvojenog prikupljanja otpada koji od tada stalno unapređuje.

Valensija će dobiti finansijsku nagradu od 600.000 evra, koja će biti podrška gradu za implementaciju mera za poboljšanje održivosti grada. Dobitnici nagrade „Zeleni list Evrope“, Helsingør i Velenje, dobiće nagradu u iznosu od 200.000 evra svaki.

Nagrada „Zelena prestonica Evrope“ ustanovljena je 2010. godine od strane Evropske komisije kako bi ohrabrila gradove da postanu čistiji i zeleniji i tako unaprede kvalitet života svojih stanovnika. Nagrada prepoznaje napore gradova koji su posvećeni akcijama koje podržavaju ostvarenje ambicioznih ciljeva Evropskog zelenog dogovora, i specifično Akcioni plan nultog zagađenja, Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju i Strategiju biodiverziteta.

Nagrada „Zeleni list Evrope“ ustanovljena je kao priznanje manjim gradovima (20.000 – 100.000 stanovnika) u postizanju ostvarenja u oblasti zaštite životne sredine.

Pored Grenobla, koji je dobitnik nagrade „Zelena prestonica Evrope“ za 2022. godinu, nosilac ove titule za 2023. godinu je estonski grad Talin.

Mila Milenković

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin