Velika Britanija: Depozitni sistem od 2025.

Prvobitno najavljen za 2023. godinu, a onda zbog kovida odložen, depozitni sistem u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj biće uveden u oktobru 2025. godine, najavilo je britansko Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralne poslove (Defra).
depozitni sistem

Preuzeto sa sajta Advertiser

Sistem će obuhvatiti ambalažu od plastike i aluminijumske konzerve, dok će u Velsu građani moći da vrate i staklenu ambalažu. Depozitni sistem u Škotskoj najavljen je još ranije, za leto 2023. godine.

Iako je većina građana u anketi podržala da depozit iznosi 20 penija, tačan iznos ustanoviće upravljačka organizacija sistema koja će biti osnovana na proleće sledeće godine. Ovu organizaciju najverovatnije će činiti trgovci, proizvođači i predstavnici šire industrije koji će imati 18 meseci da uvedu depozitni sistem.
Svi trgovci koji prodaju pića, uključujući i velike onlajn trgovce, moraće da učestvuju u sistemu i da obezbede mesta za vraćanje ambalaže. Ipak, biće i izuzetaka, a o detaljima će odlučivati upravljačka organizacija.

Još je mnogo nerešenih pitanja, poput onog da li će na depozite biti primenjivan porez na dodatu vrednost. Cilj je, ipak, jasan – prikupiti 85% ambalaže u roku od tri godine, saopštila je Defra.

Odluku su pozdravili veliki proizvođači, poput Coca-Cole, kao i Asocijacija britanskih bezalkoholnih pića. Ali, nisu svi srećni. Mada je 2017. godine konsultantska kuća Eunomia saopštila da će lokalne samouprave profitirati 35 miliona evra godišnje od ovog sistema, one nisu krile zabrinutost zbog pada prihoda od prodaje reciklabilnih materijala koji će depozitnim sistemom završiti na drugom mestu.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin