Visoke temperature dovele su do smrti preko 70.000 ljudi u Evropi

Prema novoj studiji velike vrućine koje su pogodile Evropu tokom 2022. godine dovele su do smrti više od 70.000 ljudi.
temperature

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke o temperaturi i mortalitetu, koji se svakodnevno beleže u 16 ​​zemalja, kako bi utvrdili broj smrtnih slučajeva usled velikih vrućina. Prethodna studija istog tima, koristeći nedeljne podatke, procenila je da su visoke temperature prošlog leta odnele 62.862 života među Evropljanima. Detaljniji, dnevni podaci omogućili su naučnicima da revidiraju svoju procenu, otkrivši da je ovaj broj zapravo preko 70.000 hiljada. Studija je objavljena u The Lancet Regional Health – Europe.

Rekordne vrućine bile su jedan od glavnih pokretača smrtnih slučajeva povezanih sa vremenskim prilikama u Evropi prošle godine, rekao je Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene Kopernikus. „Nažalost, ovo se ne može smatrati jednokratnom pojavom ili neobičnim fenomenom klime“, rekao je on.

Letnje temperature su već porasle za više od 2 stepena Celzijusa u većem delu Evrope. Ovo čini Evropu naseljenim kontinentom koji se najbrže zagreva, a leto 2022. godine je bilo najtoplije zabeleženo. Sa posledicama klimatskih promena kakve sada imamo, ovakva situacija tokom leta u Evropi ne može se smatrati neočekivanom, što znači da možemo očekivati da se visoke temperature tokom leta ponavljaju, pa ostaje pitanje kako da ih dočekamo što bolje spremni u smislu zaštite ljudskih života.

Foto: Image by Janusz Walczak from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin