Viva Magenta obojiće 2023

Viva Magentu inspirisanu prirodnom crvenom bojom dobijenom od malih insekata zvanih kočinil opisuju kao „nijansirani grimizni ton“ koji balansira toplo i hladno, Viva Magenta je „nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vreme“, naveli su iz „Pantonea“.
viva magenta

Institut „Pantone“, globalni autoritet za boje, svakog decembra otkriva boju godine, a njihov izbor za 2023. je živopisan rođak iz crvene porodice, boja Viva Magenta. Izbor Instituta za boje  ima za cilj da odražava najnovije trendove u svim sektorima, uključujući modu, lepotu, tehnologiju, dizajn i uređenje doma.

Viva Magentu inspirisanu prirodnom crvenom bojom  dobijenom od malih insekata zvanih kočinil opisuju kao „nijansirani grimizni ton“ koji balansira toplo i hladno, Viva Magenta je „nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vreme“, naveli su iz „Pantonea“.

„Hrabra i neustrašiva, (Viva Magenta) je pulsirajuća boja čija bujnost promoviše optimizam i radost“, dodaje se u saopštenju. „Moćna i osnažujuća, to je animirana crvena koja podstiče eksperimentisanje i samoizražavanje bez ograničenja; elektrišuća, bezgranična nijansa.“

U godinama koje karakteriše neizvesnost, to je često značilo boje koje umiruju, smiruju ili podižu. Usred još uvek postojeće kovid situacije, Viva Magenta predstavlja sigurnost, samopouzdanje i povezanost u svetu koji pokušava da stane na noge.

„Kako virtuelni svetovi postaju sve zastupljeniji deo našeg svakodnevnog života, mi tražimo da crpimo inspiraciju iz prirode i onoga što je stvarno“, ističe Leatris Ajzeman, izvršna direktorka Instituta za boje „Pantone“, i dodaje: „Ukorenjena u iskonskom, Viva Magenta nas ponovo povezuje sa izvornom materijom. Prizivajući sile prirode, on podstiče naš duh, pomažući nam da izgradimo svoju unutrašnju snagu.“

Boja magenta je bila rezultat revolucije u industrijskoj hemiji sredinom 19. veka, koja je započela Vilijam Perkinovim pronalaskom movejna 1856. godine, koji je bio prva sintetička anilinska boja. Ogroman komercijalni uspeh te boje i nove boje koje su iz nje proizašle, inspirisali su druge hemičare u Evropi da razviju nove boje napravljene od anilinskih boja. Iste godine su dva britanska hemičara, Čejmbers Nikolson i Džordž Mol, radeći u laboratoriji proizvođača boja Džordža Simpsona, smeštenoj u Valvortu, južno od Londona, napravili još jednu anilinsku farbu slične crveno-ljubičaste boje, koju su počeli da proizvode 1860. godine pod nazivom „rozein“. Godine 1860, promenili su ime boje u „magenta“, u čast Bitke kod Magente koja se godinu dana ranije vodila između Francuza i Austrijanaca u Magenti u Lombardiji. Nova boja je postala komercijalni uspeh.

Foto: Vlasništvo Pantone

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin