Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu premije za vetar i solar

Maksimalna ponuđena cena na aukcijama za dodelu premija za vetroelektrane biće 105 evra po MWh, a za solarne elektrane 90 evra.
vetroelektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Vlada Srbije definisala je maksimalnu ponuđenu cenu što je jedan od neophodnih uslova za raspisivanje prvih aukcija za dodelu premija za projekte vetroparkova i fotonaponskih elektrana. U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi.

Maksimalna ponuđena cena za električnu energiju za potrebe aukcija za vetroelektrane u sistemu tržišne premije iznosi 105 po MWh, a za solarne elektrane iznosi 90 evra, navodi se u Odluci o maksimalnoj ponuđenoj ceni za električnu energiju za potrebe aukcija u sistemu tržišne premije koju je donela Vlada Srbije.

Prvobitno je za vetar bila određena cena od 55,7 evra po MWh

Inače, cena za vetroparkove je već jednom određena, u novembru 2021, kada je pripremano objavljivanje aukcija, ali se od toga odustalo. Tada je cena bila 55,7 evra po MWh. U međuvremenu je nastupila energetska kriza praćena rekordnim cenama električne energije, koje su u regionu sa prosečnih 50-70 evra otišle na više od 500 evra, ali se poslednjih meseci situacija prilično stabilizovala.

Na prvim aukcijama Srbija planira da raspodeli premije za vetroparkove snage 400 MW i solarne elektrane kapaciteta 50 MW.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin