Vlada usvojila izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije. Izmenama će biti omogućen dalji razvoj sektora uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
obnovljivi izvori energije

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Ministarka Dubravka Đedović rekla je da se izmenama zakona postiže balans između dva podjednako važna cilja. Sa jedne strane to je veća integracija energije iz obnovljivih izvora u energetski sistem Srbije, sa druge obezbeđenje sigurnog rada elektroenergetskog sistema, istakla je.

„Izmenama zakona omogućiće se sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu, ali i podsticanje privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora”, rekla je Đedović.

Srbija trenutno oko dve trećine električne energije dobija iz uglja

Ministarka je podsetila da Srbija trenutno dobija oko dve trećine električne energije iz uglja. Povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu, istakla je Đedović.

„Da bismo to postigli, potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika, kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema, i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona“, navela je Đedović.

Izmene zakona će doprineti rešavanju pitanja koje izaziva veliku zabrinutost kod operatora sistema, saopšteno je. Naime, postoji veliki broj zahteva za priključenje vetroparkova i solarnih elektrana. Zakon će na adekvatniji način regulisati odgovornosti komercijalnih projekata prema elektroenergetskom sistemu, kažu u ministarstvu.

Kupcima-proizvođačima će biti ograničena instalirana snaga

Jedna od promena u predloženim izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije odnosi se na prozjumere. Naime, ograničava se instalirana snaga za kupce-proizvođače, u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici, stoji u objavi.

Trenutni model uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Granice kapaciteta treba da budu postavljene tako da su prihvatljive sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema, ali i da omoguće veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, dodato je u saopštenju.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin