Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Pariz je od 29. maja do 3. juna bio domaćin druge runde pregovora o međunarodnom sporazumu da se zaustavi zagađenje plastikom. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj ovog važnog pitanju, tokom svih pet dana pregovora na displejima u metrou i na bilbordima širom Pariza prikazivana je prognoza o zagađenju plastikom.
zagađenje plastikom

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

„Današnje vreme u Parizu biće sunčano, ali uz nekoliko pljuskova plastike, do 40 kilograma kumulativno, sa kišom tokom dana“, glasila je prognoza. Lansirala ju je bivša televizijska voditeljka Kloe Nabedijan, zajedno s ministrom ekološke tranzicije i kohezije teritorija Kristofom Bešijem.

Prognozu su razvili istraživači iz Minderoo fondacije iz Australije. U dane pregovora, predviđani su pljuskovi od 40 do 48 kilograma mikroplastike na dnevnom nivou, uz mogućnost povećanja količine i do deset puta u slučaju jake kiše.

„Ovo bi trebalo da izoštri fokus pregovarača. Čestice plastike se kidaju na manje delove u životnoj sredini, a ovaj otrovni koktel završava u našim telima, gde nanosi nezamislivu štetu našem zdravlju“, rekao je Markus Gover, šef za istraživanja plastike u Minderoo fondaciji.

Prognoza ne meri količinu plastike koja pada kroz atmosferu u realnom vremenu

Ovom metodom se količina plastike iz atmosfere ne meri u realnom vremenu. Ona se temelji na rezultatima istraživanja obavljenog u Parizu 2015. godine. Prikupljeni su uzorci sa više lokacija i analizirani u laboratoriji.

Naučnici su u otkrili da je većina plastičnih čestica koje padaju od najlona i poliestera, verovatno od odeće. Godišnje na području Pariza završi više do 10 tona mikroplastičnih vlakana, procenjuje se u istraživanju.

Sveprisutnost mikroplastike

Zabrinutost zbog uticaja plastike na životnu sredinu i ljudsku dobrobit porasla je poslednjih godina zajedno sa povećanjem broja istraživanja koja dokazuju njenu sveprisutnost i postojanost.

Mikroplastika su čestice plastike manje od pet milimetara u prečniku. U prirodi, raznobojna mikroplastika je pronađena u ledu blizu Severnog pola i unutar riba iz najdubljih delova okeana. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) procenjuje da plastični otpad ubije više od milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara svake godine.

Kod ljudi je mikroplastika otkrivena u krvi, majčinom mleku i posteljici. „U našim telima, plastika o kojoj treba da se brinemo je verovatno ona između 10 nanometara i jednog mikrometra. Jer će ona najverovatnije proći kroz naše biološke membrane u tkiva, uključujući krvno-moždanu barijeru“, rekao je pedijatar Kristos Simeonidis, istraživač iz Minderoo fondacije.

U ljudskoj krvi su pronađene čestice mikroplastike i od samo 700 nanometara

Prognoza za Pariz je pokrivala znatno veće čestice, uglavnom sintetička vlakna dužine najmanje 50 mikrona. Poređenja radi, ljudska dlaka je prečnika oko 80 mikrona (ili 80.000 nanometara), a u ljudskoj krvi je pronađena mikroplastika i od samo 700 nanometara.

Šefovi država, ministri životne sredine i drugi predstavnici zemalja članica UN-a saglasili su se prošle godine na zasedanju skupštine UNEP-a u Najrobiju o donošenju rezolucije o okončanju zagađenja plastikom i stvaranju međunarodnog pravno obavezujućeg sporazuma do 2024. godine. Sastanak u Parizu je drugi od pet predviđenih na kojima treba da bude dogovoren tekst sporazuma.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana životne sredine bila je zagađenje plastikom i kako ga pobediti.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin