Zašto je važan klimatski samit COP28?

COP28 je 28. godišnji sastanak Ujedinjenih nacija o klimi na kojem će vlade razgovarati o tome kako ograničiti i pripremiti se za buduće klimatske promene. Samit se ovaj put održava u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 30. novembra do 12. decembra 2023.
COP28

UAE su jedna od 10 najvećih svetskih zemalja koje proizvode naftu. Dokumenti do kojih je došao  BBC sugerišu da bi UAE mogle da iskoriste svoju ulogu domaćina za sklapanje novih ugovora o nafti i gasu., pa se odluka da se samit održava baš u UAE čini dosta kontraverznom.  

Sa druge strane očekuje se da će COP28 pomoći da se održi cilj ograničavanja dugoročnih porasta globalne temperature za 1,5 stepeni. Ovo je dogovorilo skoro 200 zemalja u Parizu 2015. godine. Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene (IPCC) cilj od 1,5 stepeni je ključan za izbegavanje najštetnijih uticaja klimatskih promena. Dugotrajno zagrevanje trenutno iznosi oko 1,1 do 1,2 stepena u poređenju sa predindustrijskim vremenima – periodom pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju fosilna goriva u velikim razmerama.

Međutim, nedavne procene sugerišu da je svet trenutno na putu zagrevanja za oko 2,4 do 2,7 stepeni do 2100. godine, iako precizni brojevi ostaju donekle neizvesni. Kao rezultat toga, okvir za zadržavanje granice od 1,5 stepeni se „brzo sužava“.

O čemu će se raspravljati na COP28?

Pored napretka ka postojećim Pariskim ciljevima, COP28 će se koncentrisati na:

  • Ubrzanje prelaska na čiste izvore energije u cilju značajnog smanjenja emisija gasova staklene bašte pre 2030.
  • Usmeravanje sredstava za akcije protiv klimatski promena iz bogatijih u siromašnije zemlje i rad na novom dogovoru za zemlje u razvoju
  • Uspostavljanju fokusa na prirodu i ljude
  • Da COP28 bude „najinkluzivniji“ od svih do sad

Pored toga, biće i tematskih dana posvećenih pitanjima zdravlja, finansija, proizvodnje hrane i prirodi.

Hoće li biti dogovora o fosilnim gorivima?

Ono što je vrlo moguće je da će doći do neslaganja oko budućnosti fosilnih goriva – uglja, nafte i gasa koji se trenutno sagorevaju bez tehnologija za mitigaciju njihovih emisija.

Predstavnik domaćina je već pozvao na “fazno smanjenje” njihove upotrebe, što znači smanjenje tokom vremena, ali ne i potpuni kraj. Međutim, od EU i drugih grupa se očekuje da se zalažu za potpuni prestanak korišćenja fosilnih goriva.

Prema nedavnom izveštaju Programa UN za životnu sredinu, trenutno se sagoreva ili je u planu da se sagori daleko više fosilnih goriva nego što bi se smelo sagoreti ako želimo da ograničimo zagrevanje planete na 1,5 stepeni. Zbog toga je važno da se što pre uspostave ozbiljna ograničenja ili, idealno, potpuna zabrana.

Hoće li COP28 napraviti neku razliku?

Kritičari prethodnih COP samita ih optužuju za “greenwashing”, jer daju zemljama i kompanijama priliku da promovišu svoje klimatske akcije bez uvođenja stvarno potrebnih promena. Međutim, kako je najavljen dolazak velikog broja svetskih lidera, samit nudi potencijal za globalne sporazume koji prevazilaze nacionalne mere. Na primer, granica zagrevanja od 1,5 stepeni, dogovorena u Parizu na COP21, pokrenula je „skoro univerzalnu klimatsku akciju“, kako tvrdi UN. Ovo je pomoglo da se smanji nivo zagrevanja koji svet može da očekuje, ali još uvek to ne deluje ni približno dovoljno postizanje pariskih ciljeva.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin