Zbog revizije zakona o državnom dugu, zemlje EU neće moći da ispune klimatske ciljeve

Prema novom izveštaju, predložena revizija pravila o dugu koju je predložila Evropska unija ostaviće zauzvrat većinu država članica bez dovoljno moći za finansiranje klimatske tranzicije.
klimatska tranzicija eu

Preuzeto sa sajta Biznis

Samo bi Švedska, Irska, Danska i Letonija imale dovoljno fiskalnog prostora da ispune klimatske obaveze potrebne za održavanje globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepeni prema predlozima koje je Evropska komisija iznela ove nedelje, prema studiji Fondacije za novu ekonomiju.

Polovina zemalja EU ne može da potroši dovoljno da ispuni klimatske ciljeve prema sadašnjim pravilima zaduživanja, piše Bloomberg.

Čak 13 nacija, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Poljsku i Holandiju, neće moći da ulože dovoljno za postizanje sopstvenih zelenih ciljeva EU, navodi se u izveštaju. To se dešava u trenutku kada blok pokušava da se takmiči sa SAD i Kinom u pogledu čistih tehnologija.

“EU je slomljena“, rekao je Sebastijan Mang (Sebastian Mang), viši službenik za politiku i zastupanje u Fondaciji za novu ekonomiju, koja je pozvala na stvaranje fonda EU za klimatsku transformaciju. “Evropska komisija bi trebalo da uzme ‘list iz američke knjige’ i dozvoli više zaduživanja za svoje klimatske akcije.”

O tome će između ostalog razgovarati ministri finansija EU na redovnom sastanku u Stokholmu u petak.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin