Sila prati hrabre: Omogućimo edukativni kamp mladima bez roditeljskog staranja

Da li znate da samo 3% mladih odraslih bez roditeljskog staranja upiše fakultet? Zabrinjavajući je i podatak da tek nešto više od trećine dece (36%) iz domova redovno pohađa osnovnu i srednju školu, a manje od 5% je onih koji su završili školovanje i traže posao?
mladi bez roditeljskog staranja

Preuzeto sa sajta donacije.rs

Kao Džedajski pokret iz Niša, osećamo odgovornost da pomognemo mladima bez roditeljskog staranja da prevaziđu ograničenja koja su postavljena pred njih i da kroz niz edukativnih radionica otkriju svoje veštine i talente.

Kamp “Sila prati hrabre”, koji će biti organizovan na Vlasinskom jezeru u periodu od 11. do 17. septembra, pružiće polaznicima priliku da steknu nova znanja i alate, unaprede svoje veštine i ostvare značajna poznanstva koja će im biti dragoceni resursi u njihovom budućem razvoju. Petnaestoro polaznika ovogodišnjeg kampa dolaze iz: Niša, Aleksinca, Ražnja, Svrljiga, Doljevca, Leskovca, Bojnika, Vlasotinca i Pirota.

Programske aktivnosti su koncipirane na način da je veća pažnja posvećena mentalnom zdravlju mladih i digitalnoj detoksikaciji u prelepom ambijentu divlje prirode Vlasine, a sekundarno će se raditi na razvoju njihovih soft skills veština koje su primarno neophodne u njihovom periodu odrastanja. Kroz radionice koje će biti održane tokom kampa, polaznici će imati priliku da se upoznaju sa oblastima kao što su mentalno zdravlje, asertivna komunikacija i aktivno slušanje, preduzetništvo, javni nastup, upravljanje vremenom, definisanje ciljeva i prioriteta.

Kamp će biti interaktivan i inspirativan, pružajući polaznicima mogućnost da rade u grupama, razmenjuju ideje i iskustva i podržavaju jedni druge u njihovom ličnom razvoju.

Projekat “Sila prati hrabre” organizujemo po treći put u saradnji sa Centrom za Porodični Smeštaj i Usvojenje (CPSU) iz Niša. Sa zadovoljstvom ističemo da su učesnici prethodnih kampova postigli značajne rezultate:

→ Postižu bolje rezultate u srednjoj školi

→ Donose odluke da nastave dalje školovanje na fakultetu

→ Postaju proaktivni

→ Inspirisani su da pronađu stalno zaposlenje

Najveći uticaj projekta “Sila prati hrabre” je inicijativa mladih polaznika sa prethodnih kampova da formiraju neformalnu grupu “Štit” s voljom da osmisle aktivnosti i programe koji će se odnositi na osnaživanje i vršnjačku edukaciju usmerenu na osetljivu ciljnu grupu iz koje su i sami proizašli.

Naši partneri iz CPSU, pridružiće se našem timu fasilitatora koji i nakon trogodišnjeg iskustva na ovom projektu svake godine rade na unapređenju kampa. Ove godine, pored brojnih predavača čijim će radionicama prisustvovati svi polaznici kampa, kampu će prisustvovati i tim psihologa i psihoterapeuta iz Kluba za mentalno zdravlje. Svi zajedno, kroz istraživanje potreba mladih, usvojili smo koncept koji prati trendove i realne potrebe korisnika projekta.

Uz podršku građana i građanki smo već omogućili održavanje kampa za mlade tokom 2019. i 2021. godine.

Pridružite nam se u našem nastojanju da pružimo podršku mladima bez roditeljskog staranja i zajedno stvojimo bolju budućnost za njih!

Za realizaciju kampa neophodno je sakupiti 593.690 RSD koji će pokriti sledeće troškove:

→ Promocija kampa: 10.000 RSD

→ Transport učesnika: 45.000 RSD

Transport organizatora: 18.000 RSD

→ Transport edukatora iz Niša: 20.000 RSD

→ Transport edukatora iz drugih gradova Srbije: 20.000 RSD

→ Smeštaj i ishrana na bazi punog pansiona: 390.000 RSD

Materijal za radionice (flip chart, papiri za flip chart, flomasteri, markeri, bojice, papiri): 34.000 RSD

→ Osveženje na radionicama (sokovi, čajevi, kafe, čaše, kašičice, šećer): 13.690 RSD

Lekovi i medicinska sredstva: 5.000 RSD

→ Poklon paketi za učesnike (majice, aluminijumske flašice, rokovnici, hemijske olovke): 38.000 RSD

Kamp za mlade bez roditeljskog staranja možete podržati donacijom putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na tekući račun Džedajskog pokreta:


PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin