Otvorene prijave za program Young Energy Europe za energetske skaute

Nemačko-srpska privredna komora već treću godinu zaredom sprovodi projekat Young Energy Europe kroz koji se mladi profesionalci kvalifikuju za energetske skaute.

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Omogućava mladim profesionalcima u Srbiji usavršavanje u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa, kako bi u svojim kompanijama doprineli uštedama, uz istovremenu zaštitu životne sredine.

Tokom besplatnih obuka u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji, e-mobilnosti, energetskoj i efikasnosti resursa, budući skauti će naučiti da prepoznaju i iskoriste potencijalne uštede energije i materijal u svojim kompanijama. S obzirom na činjenicu da se energija najviše gubi u industrijskim pogonima, tu se može ostvariti i najveći učinak.

Zainteresovane kompanije mogu da prijave svoje zaposlene do 31. jula, putem prijavnog formulara kojeg će poslati na imejl adrese krstic@hk.rs i jevremovic@ahk.rs.

Kroz program Young Energy Europe dosad je prošlo 87 skauta

Nakon selekcije, sledi obuka na kojoj polaznici stiču osnovna znanja o energetici Kako bi se olakšala praktična primena ovih projekata, polaznici takođe dobijaju uvid u upravljanje projektima, internu komunikaciju i praktičnu upotrebu mernih uređaja.

Ove godine će se obuke održati uživo u dva grada. U Nišu će obuka biti organizovana od 27. do 29. septembra, u Naučno-tehnološkom parku, u saradnji sa kompanijom Jugoimpex. Obuka u Kragujevcu će trajati od 4. do 6. oktobra u kompaniji MIND Group.

Nakon početne obuke, energetski skauti nekoliko nedelja osmišljavaju i sprovode sopstveni projekat energetske efikasnosti u kompaniji. U poslednjem modulu, predstavljaju projekte na zajedničkoj radionici, a žiri ih ocenjuje.

Žiri će nagraditi najbolje polaznike

Učesnici u ovoj fazi razmenjuju iskustva i tako dobijaju ideje za samostalno istraživanje, navedeno je u pozivu. Konačno, svi energetski skauti dobijaju sertifikat o učešću od Nemačko-srpske privredne komore. Žiri će nagraditi najbolje polaznike.

Do sada je kroz program prošlo ukupno 87 skauta iz 32 kompanije. One su tako uspele da uštede preko 23 hiljade tona CO2 i skoro 22 gigavat-sata električne energije, saopšteno je.

Projekat finansira Evropska klimatska inicijativa nemačkog (EUKI) Saveznog ministarstva za privredu i zaštitu klime (BMWK), a sprovodi ga sa nemačkim spoljnotrgovinskim komorama u partnerskim zemljama.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin