Bez dogovora u vezi sa smanjenjem fosilnih goriva

Čelnici zemalja grupe G20 na sastanku u Indiji nisu uspeli postići konsenzus o postupnom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja.
smanjenje fosilnih goriva

Preuzeto sa sajta Biznis

Naučnici i aktivisti ogorčeni su zbog toga što međunarodna tela odugovlače s primenom mera čija je svrha suzbiti globalno zagrevanje.

Istovremeno, ekstremni vremenski uslovi od Kine do Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na to s kakvom je klimatskom krizom suočen svet, piše Mina.

Zvaničnici za energetiku članica G20 trebalo je da, na kraju četvorodnevnog sastanka u Bambolinu, gradu u indijskoj obalnoj državi Goi, izdaju zajedničko saopštenje, no na kraju su od njega odustali zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja. Jedno od njih je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030.

Konsenzus nije postignut ni u pogledu nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godišnje prikupe 100 milijardi dolara za klimatske aktivnosti namenjene ekonomijama u razvoju. Nisu se uspeli složiti niti u pogledu rata u Ukrajini.

Informisani izvori su rekli da su se celodnevne rasprave uglavnom vodile o korišćenju fosilnih goriva, no zvaničnici nisu uspeli postići konsenzus kada je posredi njihova smanjena upotreba.

Indijski ministar energetike R.K. Sing je na brifingu za novinare nakon završetka konferencije rekao da neke zemlje žele iskoristiti izdvajanje ugljen-dioksida iz atmosfere umesto da rade na postupnom smanjenju fosilnih goriva.

Izdvajanje i spremanje ugljen-dioksida je tehnologija čiji je cilj smanjiti emisije CO2, nastalog upotrebom fosilnih izvora energije, u atmosferu. Na taj se način ublažava uticaj korišćenja fosilnih goriva na globalno otopljenje. Sing nije otkrio koje su to zemlje.

No poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva – Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije u ovoj deceniji.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin