Pošta Srbije uvela prva električna dostavna vozila

Pošta Srbije predstavila je najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i kompanija u Novom Sadu – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.
električna vozila

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Novi Sad je prvi grad u kojem će Pošta Srbije uvesti električna vozila. Sada je kupljeno 31 vozilo, a plan je da se ceo vozni park elektrifikuje.

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, izjavio je da je dugoročno opredeljenje ove kompanije da stalno povećava udeo elektrovozila u transportnoj floti – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija.

“U ovoj fazi pristiglo je 31 teretno vozilo na elektropogon koja će do kraja meseca biti angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskim gradovima”, izjavio je Đorđević.

Pošta Srbije je nedavno postavila i prve solarne panele na zgradi u Kragujevcu

On je dodao da su „ekološka“ vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu, kako je istakao, postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš.

Električna vozila će zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke

Time ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje, kao i za potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da će električna vozila zameniti starija vozila na ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke. Tako se smanjuje zagađenje vazduha i zagađenje bukom.

Grad Novi Sad će, kako je najavio, nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i subvencijama građanima, pre svega za kupovinu bicikala.

Proizvođač vozila koje je nabavila Pošta je kompanija Cenntro, čije je sedište u nju Džersiju u SAD. Kompanijom upravlja Peter Wang.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin